DirectLease  Elektrische auto opladen: hoe werkt dat?

Elektrische auto opladen: hoe werkt dat?

Hoe werkt een elektrische auto opladen met laadpas en laadpaal?

Een elektrische auto laden doe je bij een laadpaal. Dit kan een laadpaal zijn van jou of een (semi-)publieke laadpaal. Om gebruik te maken van een laadpaal heb je een laadpas (met abonnement) nodig. Door middel van deze laadpas weet de laadpaal aan wie gefactureerd moet worden. Bij een eigen laadpaal heb je ook een laadpas nodig om bij te houden hoeveel elektriciteit je verbruikt. Om een elektrische auto op te laden heb je ook laadkabels nodig, deze worden standaard bij de auto geleverd. Bij een gewone laadpaal kan het proces 6 tot 10 uur in beslag nemen. Bij een snellaadpaal duurt het ongeveer 20 tot 40 minuten totdat de auto van 10% weer bijgeladen is tot 80%.

Welke laadkabels horen bij mijn elektrische leaseauto?

Om een elektrische auto te laden heb je een laadkabel nodig. Er wordt standaard een laadkabel meegeleverd met de auto. De laadkabel is speciaal gemaakt voor het laden van een elektrische auto. Er zijn 2 verschillende laadkabels, namelijk type 1 en type 2. Type 2 is de standaard in Europa, alle publieke laadpunten zijn hiervan voorzien. De meeste auto’s zijn tegenwoordig ook uitgerust met een type 2 aansluiting. Auto’s die gebruik maken van een type 1 aansluiting hebben een kabel met een type 1 aansluiting voor de auto en een type 2 aansluiting voor de laadpaal.

Hoe werkt een laadpas van een elektrische auto?

Je hebt een laadpas nodig als je jouw elektrische auto wilt gaan opladen. De laadpas houdt bij hoeveel stroom je hebt verbruikt met het laden van jouw leaseauto en dit wordt maandelijks gefactureerd aan jouw werkgever. Je kunt ervoor kiezen om een laadpas bij jouw nieuwe leaseauto te bestellen. Je ontvangt een pas van BlueCorner of Shell, waarmee je zowel in  België als in het buitenland jouw leaseauto kan opladen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf een laadpas te regelen.

Hoe moet ik laden als de laadpas niet werkt?

De kans dat de laadpas niet werkt is erg klein. Deze geeft jou als berijder toegang tot het  grootste laadnetwerk in Europa met meer dan 250.000 laadpunten. Hierdoor kun je overal waar je heen gaat jouw elektrische leaseauto opladen. Mocht het toch voorkomen dat jouw laadpas niet werkt, controleer dan eerst of deze beschadigd is of dat de laadpaal een storing heeft. Over de activatie van een laadpas hoef je je geen zorgen te maken: wanneer je een laadpas via DirectLease neemt is deze geactiveerd zodra jij hem ontvangt.

Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je hebt wanneer je een elektrische auto wilt leasen. Hoe snel jouw auto opgeladen is, hangt af van verschillende factoren. Hoe groter de accu is hoe langer het zal duren voordat deze volledig is opgeladen. Hiernaast is de laadtijd ook afhankelijk van welke lader je gebruikt, wanneer je thuis laadt via een stopcontact kan het laadproces zomaar 30 uur of meer in beslag nemen. Bij een snellaadpunt kun je echter na 20 tot 40 minuten weer onderweg zijn met een accu die 80% is. Vaak hoef je niet eens zo lang te wachten, omdat je niet 80% van de accucapaciteit nodig hebt om op jouw bestemming te komen. Veel mensen kunnen de elektrische auto thuis of op de bestemming laden. De auto is dan vaak nog niet helemaal leeg waardoor het laadproces korter zal duren.


Kosten voor het opladen van een elektrische auto

De kosten zijn uiteraard een erg belangrijk aspect bij het leasen van een auto, zo ook de kosten voor het opladen van een elektrische auto. De verbruikskosten (kWh) zijn voor een elektrische auto over het algemeen aanzienlijk lager dan de brandstofkosten voor een auto op benzine of diesel. Afhankelijk van waar je de auto oplaadt variëren de prijzen tussen €0.20 kWh tot een veelvoud bij snelladers (DC).

 

Wat kost het laden van een elektrische auto thuis?

De kosten voor het opladen van een elektrische auto kunnen ver uiteenlopen. Het laden van een elektrische auto is het thuis veruit het voordeligst. Je betaalt namelijk het reguliere tarief voor de elektriciteit (ongeveer 46 cent per kWh, voor bedrijven vaak minder). Per kilometer, afhankelijk van de auto, zou dit ongeveer uitkomen op 7 cent per kilometer. Houd er wel rekening mee dat opladen thuis via het stopcontact erg lang kan duren, soms wel 20 tot 40 uur. Wanneer je sneller thuis wilt opladen kun je kiezen om een privé-laadpunt te laten plaatsen. Hiervoor moet je wel rekening houden met kostenpost van ongeveer €3.250 (3 fase laden, incl. BTW). Deze kosten kunnen wij voor je meenemen in het leasetarief.

Wat kost het snelladen van een elektrische auto?

De kosten voor het snelladen van een elektrische auto zijn veel hoger dan het thuis opladen of bij een ‘normaal’ oplaadpunt. De kosten voor thuis opladen zijn ongeveer 46 cent per kWh, bij een ‘normaal’ openbaar oplaadpunt ligt dit tussen de 50 cent en 75 cent per kWh en bij een snellaadpunt kan dit zelfs oplopen tot 85 cent per kWh. Het snelladen is dus erg prijzig. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden als het niet nodig is. De kosten per kilometer kunnen oplopen tot 13 cent bij snelladen.

Bekijk ons aanbod volledig elektrische leaseauto's

Elektrische auto opladen thuis en op het netwerk

Hoe handig is het dat je jouw elektrische auto kan opladen thuis of op het werk? Zo ben je namelijk altijd aan het begin van de dag al verzekerd van voldoende actieradius, waardoor je niet onderweg hoeft te laden. Een laadpaal laten installeren is maatwerk. Zo vindt er bij de een meer graafwerkzaamheden plaats terwijl bij de ander de meterkast moet worden aangepast. Dit heeft effect op het kostenplaatje. Mochten er geen bijzonderheden plaatsvinden, dan kun je het beste rekening houden met een kostenpost van €3.250 (incl. BTW). Deze kosten kunnen we uiteraard voor je meenemen in het leasetarief.
Het installeren van de laadpaal doen wij in samenwerking met Blink of Van Mossel Energy. Wanneer je ervoor kiest om bij ons een laadpaal mee te nemen in het leasetarief zal er deskundig advies geven en de laadpaal installeren bij jou thuis of op het werk.

Welk soort laadpaal is geschikt voor mijn elektrische leaseauto?

Het antwoord op deze vraag is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af van de auto die je leaset of wilt gaan leasen, is deze geschikt voor 1-fase laden of 3-fasen laden? Het hangt ook van de meterkast af, niet elke meterkast heeft een 3-fasen aansluiting. De zwakste schakel is altijd leidend hierin, zowel de meterkast, laadpaal als auto moeten 3-fasen laden ondersteunen. Onze EV-specialist helpt jou graag verder met vragen over welke laadpaal het beste past bij jouw situatie.

Hoe wordt het thuis opladen van een elektrische auto verrekend?

Tijdens het installeren van de laadpaal worden jouw gegevens ingevuld. Hiervoor zijn jouw laadpas, rekeningnummer en elektriciteitstarief nodig. Er wordt vervolgens bijgehouden hoeveel stroom je verbruikt met het laden van de auto en dit bedrag wordt teruggestort op jouw bankrekening.

Wat gebeurt er met de laadpaal aan het einde van het leasecontract of als je gaat verhuizen?

Tijdens de gehele leaseperiode is DirectLease eigenaar van de laadpaal. Aan het einde van het leasecontract wordt de laadpaal eigendom van de bestuurder, als deze thuis is geïnstalleerd, en dit opgenomen is in de car policy van de werkgever. Bij een verhuizing zijn de verplaatsingskosten van de laadpaal voor rekening van de klant (bestuurder of werkgever).

Hoe werkt het laden van een elektrische auto met zonnepanelen?

Een elektrische auto is al duurzamer dan een auto met een verbrandingsmotor. Wil je nog duurzamer zijn? Laad dan jouw elektrische auto op met energie die wordt opgewekt met jouw eigen zonnepanelen. Onze partner kan jou voorzien van deskundig advies voor het opladen van jouw elektrische auto via zonnepanelen.


Elektrisch laden onderweg

Afhankelijk van de actieradius van jouw elektrische auto en de afstand die je rijdt, kan het zijn dat je de auto onderweg moet opladen, bijvoorbeeld op vakantie. Hiervoor kun je gebruikmaken van normale oplaadpunten of snellaadpunten. De laatste zul je vaak alleen langs de snelweg vinden. Er zijn veel apps die je kunnen helpen bij het vinden van een laadpaal onderweg of op de bestemming. Hiernaast zijn er ook nog apps die je kunnen helpen bij het plannen van je route en hierbij rekening houden met het opladen van jouw elektrische leaseauto. Deze apps houden rekening met jouw actieradius, laadsnelheid en de beschikbare laadpalen.

Kijk eens bij:

 

Hoe werkt elektrische laden in het buitenland?

Wanneer je in het buitenland bent voor je werk of vakantie moet je natuurlijk ook jouw elektrische auto kunnen opladen. Kun je in het buitenland alle laadpalen gebruiken? Bij ons kun je een laadpas van BlueCorner (Blink) of Shell bestellen en heb je toegang tot een groots netwerk in Europa. Hierdoor kun je gebruik maken van erg veel oplaadpunten in het buitenland, welke dit precies zijn kun je vinden in de Blink app.

Welke elektrische auto’s zijn geschikt voor snelladen?

Er komen steeds meer elektrische auto’s die geschikt zijn voor snelladen. Of een auto geschikt is voor snelladen en hoe snel deze kan laden, kun je het beste vinden op EV-Database. Je kan hier alle informatie over het opladen vinden per model en uitvoering. Hoeveel kWh een elektrische auto kan snelladen in een bepaalde tijd kan sterk variëren per merk en model.

Wil je nog meer weten?

Kijk dan op onze elektrisch leasen pagina of neem direct contact met ons op via 0541-571 710 of [email protected] (binnen één uur reactie).

Bel ons

We zijn bereikbaar op:
Ma t/m vrij: 8:00u tot 18:00u

03 544 29 10

E-mail ons

Vragen? We helpen je graag!

Stuur een mail naar onze sales afdeling.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 'Veelgestelde vragen'.

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!

Kom langs op:
Noordersingel 19
B-2140
Antwerpen