Zoek op merk
DirectLease: Winterbanden: wat maakt ze zo speciaal?

Winterbanden: wat maakt ze zo speciaal?

Geplaatst 16/11/2018
door Mariëlle Mulder

Brrr, het wordt weer kouder. De bomen verliezen hun bladeren en wie weet hebben we dit jaar wel een witte Kerst. Kou, gladheid en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat ongelukken op de loer liggen. Winterbanden kunnen dan een oplossing bieden. Hoe dan?

Meer grip
Rubber heeft de neiging om onder koude weersomstandigheden te verharden. Doordat winterbanden zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel is de kans hierop aanzienlijk kleiner. Waardoor je met winterbanden meer grip hebt op de weg dan met zomerbanden.

Grip is tijdens het koude en gure winterweer belangrijk, vandaar dat er naast rubber ook een andere factor is die voor grip zorgt. Zo bestaat het profiel van de winterband uit diepere groeven, welke afvoer kanalen hebben naar de zijkant. In de praktijk betekent dit: rij je over sneeuw heen, dan worden je wielen dankzij de diepe groeven niet meteen spekglad. De sneeuw komt namelijk tussen de groeven te zitten. Als de sneeuw gesmolten is, wordt het water via de afvoer kanalen afgevoerd. Zo is er minder kans op slippen en aquaplaning.

Kortere remweg
Regen, gladheid en sneeuw zorgen vaak voor langzaam rijdend verkeer. We kennen het allemaal: je bent net lekker aan het doorrijden en plots moet je vol op de rem. En dan heb je ook nog te maken met overstekend verkeer of verkeerslichten. Rij je met zomerbanden in de winter dan moet je goed onthouden dat je remweg langer is, je hebt immers minder grip. Simpel gezegd: als je tijdens winterse omstandigheden remt, dan is de afstand die jouw auto aflegt bij een winterband korter dan bij een zomerband. Daarnaast is de kans dat je met winterbanden na het remmen nog doorschiet, kleiner. Bovenstaande betekent niet dat je nergens meer rekening mee hoeft te houden. Je moet in het verkeer altijd goed opletten!

Optrekken makkelijker
Sommige onder ons zijn echte racemonsters en trekken het liefste snel op. Anderen doen dit kalmer aan. Ze hebben beiden één ding gemeen: optrekken moet gemakkelijk gaan. Wanneer er sneeuw op de weg ligt of het wegdek glad is, kan het optrekken met zomerbanden lastiger gaan. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je geeft gas, je banden draaien, maar je komt niet vooruit. Met winterbanden heb je meer grip op het wegdek. Het optrekken van een parkeerplaats, het wegrijden bij een verkeerslicht of tijdens een hellingproef, wordt hierdoor gemakkelijker.

Geen boetes
Wist je dat je in bepaalde landen verplicht bent om tijdens winterse omstandigheden met winterbanden te rijden? Ga jij naar Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië of Zwitserland? Dan doe je jouw portemonnee een plezier door winterbanden onder je auto te zetten. In Frankrijk, Italië en Spanje zijn winterbanden in bepaalde gebieden verplicht. Check dus voordat je op vakantie of op een werkreis gaat de verkeersregels, zodat je geen boete krijgt.

Of je nu wel of niet met winterbanden gaat rijden is aan jou. Maak voor jezelf de afweging of het noodzakelijk is. Reis je weinig, wordt het niet 'te' winters in Nederland of ga je niet naar het buitenland? Dan kunnen zomerbanden voor jou de beste oplossing zijn tijdens de winter.

Tip:
Controleer regelmatig of de winterband nog de juiste spanning heeft. Met de juiste bandenspanning hebben de banden de meeste grip en verbruik je niet onnodig meer brandstof.


Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.


Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Of wil je weten welke 5-deurs auto's met airco er zijn?


Zoek en vind