Zoek op merk
DirectLease: Kom ik met mijn dieselauto Duitsland nog in?

Kom ik met mijn dieselauto Duitsland nog in?

Geplaatst 8/3/2018

Je hebt naar alle waarschijnlijkheid wel iets meegekregen over het nieuws dat Duitsland dieselauto's mag gaan weren. Dit heeft de hoogste Duitse bestuursrechter besloten. Niet meteen in paniek raken, het gaat alleen om oudere en vervuilende dieselauto's. We begrijpen dat je met de vraag zit of jouw auto Duitsland nog wel in komt. We geven hier graag antwoord op.

Waarom komt deze zaak nu aan het licht?
De zaak krijgt nu veel aandacht, maar speelt al veel langer. In eerste instantie spande de milieuorganisatie Deutsche Umwelthlife (DUH) een rechtszaak aan tegen Düsseldorf en Stuttgart. De DUH vindt dat ze niet genoeg tegen luchtvervuiling doen. Deze twee steden overschrijden namelijk de grenswaarden voor stikstofdioxide. Een rechter besloot de DUH gelijk te geven, waarop de twee steden in hoger beroep gingen.

Voor Düsseldorf en Stuttgart leverde dit echter niets positiefs op. Ze zijn het niet eens met het argument van de DUH dat 'de gezondheid van de Duitse burgers belangrijker is dan de belangen van de diesel bestuurders. ' De hoogste Duitse bestuursrechter besloot op dinsdag 27 februari ook dat de DUH gelijk heeft.

Wat houdt de maatregel in?
De uitspraak van de hoogste rechter is als volgt: om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit verbeterd, mogen Duitse steden oudere en vervuilde dieselauto's weren uit (delen van) hun gemeenten. Mocht je als stad hier niets inzien, kun je alsnog hiertoe gedwongen worden. Zelfs als deze regel niet in de nationale wet- en regelgeving van Duitsland is vastgelegd.

Wanneer gaat de maatregel in?
Het verbod gaat niet van de één op andere dag in, er geldt namelijk een overgangsperiode. Zo kan het verbod voor de stad Stuttgart pas ingaan na 1 september 2019. Daarnaast is er medegedeeld dat er ook uitzonderingen komen voor kleine ondernemers. Deze zijn echter nog niet bekend gemaakt.

Naar alle waarschijnlijkheid worden er wel alvast(strengere) maatregelen genomen, voordat het verbod echt gaat gelden. Het verplicht stellen van milieustickers kan zo'n maatregel zijn.

Welke dieselbestuurders zijn de dupe?
Ben jij de trotse eigenaar van een dieselauto? Zet dan niet meteen jouw auto in de verkoop na dit nieuws. Het verbod op dieselvoertuigen geldt alleen voor auto's die niet voldoen aan de Euro 6-norm, welke van kracht is sinds 2015.

Ben je benieuwd of jouw auto voldoet aan deze norm? Je kunt dit vinden op het inschrijfingsbewijs. Voor tips, ga naar: https://www.autogids.be/auto-advies/algemeen/euronorm-kennen.html

Blijft het bij Düsseldorf en Stuttgart?
Wanneer er gekeken wordt naar de Europese norm voor luchtkwaliteit, dan hebben zeventig Duitse steden een probleem. Zij voldoen namelijk niet aan deze norm. Op dit moment heeft de DUH al een rechtszaak aangespannen tegen zestien andere Duitse steden, zoals Berlijn.

We blijven de rechtszaak volgen en houden jou op de hoogte van het nieuws.


Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.


Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Of wil je weten welke 5-deurs auto's met airco er zijn?


Zoek en vind