Zoek op merk
DirectLease: Hoe voorkom ik auto-ongelukken in de winter?

Hoe voorkom ik auto-ongelukken in de winter?

Geplaatst 20/2/2018

Winter: de één is er dol op, de ander kan niet wachten tot de zomer weer begint. Dit kan te maken hebben met de temperatuur, maar zeker ook met de ongelukken die deze periode met zich meebrengt. Het volgende kan zomaar gebeuren. Je bent aan het rijden en opeens glijdt de auto weg: kaboem! Je zit vast op je voorligger. Om dit en andere ongelukken te voorkomen, hebben we enkele tips voor je.

1. Ga niet bumper kleven
Zorg dat je voldoende afstand houdt. Tijdens sneeuwval en gladheid heb je namelijk te maken met een langere remweg en slipgevaar. Mocht jouw voorligger plotseling moeten remmen, dan heb jij de tijd om hierop te anticiperen.

2. Start niet zoals bij de Formule 1
We begrijpen dat snel optrekken leuk is, maar je doet er tijdens winterse omstandigheden verstandig aan om dit rustig te doen. Mocht je toch een Formule 1 coureur willen nadoen, dan bestaat de kans dat je slipt of dat de banden vast komen te zitten in de sneeuw.

3. Doe kalm aan met de rem
Veel mensen denken dat constant lichtjes de rem intrappen ervoor zorgt dat ze niet slippen of tegen een voorligger aanrijden. Niets is minder waar. Het allerbeste kun je helemaal niet remmen, tenzij nodig natuurlijk. Mocht je ineens moeten remmen, trap dan tegelijkertijd hard de rem en koppeling in. Het antiblokkeersysteem (ABS) werkt op deze manier optimaal.

Tip: ga vooral niet hard in de bochten remmen. Het allerbeste kun je helemaal niet remmen in de bochten, maar juist ervoor. Zie je een bocht aankomen, anticipeer hierop door alvast vaart te minderen.

4. Trek niet teveel aan je stuur
Oh nee, je slipt weg of remt te laat. Je ziet het al gebeuren: je knalt tegen de vangrail, bovenop je voorligger of komt vast te zitten in een berm. Al je alarmbellen gaan af en je raakt in paniek. Je wilt het stuur meteen de andere kant opsturen. We snappen de gedachte, maar niet doen! Je bent al aan het slippen, trekken aan het stuur heeft dan geen zin meer. Je zult het alleen maar erger maken. Probeer kalm te blijven en te wachten op het moment dat je voelt dat de auto weer grip heeft op het wegdek. Nu kun je rustig de auto bijsturen in een andere richting.

5. Van zomer- naar winterband
Het is in België niet verplicht, maar winterbanden bieden tijdens winterse omstandigheden een uitkomst. Een winterband is namelijk gemaakt van een andere rubbersamenstelling en heeft een ander profiel. De remweg wordt hierdoor korter en de winterbanden zorgen voor meer grip op de weg.

We hopen dat jij geen ongeluk krijgt en dat je iets hebt aan onze tips. Maar wist je dat er naast ongelukken ook veel ongemakken voorkomen in de winter. Je auto is hier niet dol op. Denk aan bevroren ruitenwissers, deuren en de handrem. Met onze tips en tricks heb jij ook hier geen last van in de winter!


Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.


Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Of wil je weten welke 5-deurs auto's met airco er zijn?


Zoek en vind