Zoek op merk
DirectLease: Heeft de herfst effect op mijn auto?

Heeft de herfst effect op mijn auto?

Geplaatst 11/10/2018
door Mariëlle Mulder

Het is weer zo ver, een nieuw seizoen is aangebroken. We hebben afscheid genomen van de zomer en verwelkomen één van de meest onstuimige seizoenen: de herfst! Dat betekent windhozen, een laagstaande zon, regen (geen druppeltjes, maar regen die met bakken uit de lucht komt vallen), kans op sneeuw, gladheid en niet te vergeten vallende bladeren en eikeltjes. Als jouw auto kon praten zou hij of zij met jou mee mopperen over het weer. Want de herfst heeft veel meer effect op jouw rijdende metgezel dan jij denkt.

Tik, tik, tik
Het geluid wat je hoort als er weer een eikeltje of kastanje terechtkomt op jouw ruit of dak. De meeste tikjes kunnen geen kwaad, maar de kans bestaat dat er een 'verwoestende' tussenzit. En dan rij je met een deukje in het dak rond of moet je een sterretje in de ruit laten maken.

Om dit te voorkomen, kun je er voor kiezen om een alternatieve route te rijden. Bekijk of er een route is waar minder bomen staan en ontwijk bosgebied. Zorg er daarnaast voor dat je niet parkeert onder een kastanjeboom, maar zoek een andere parkeerplek op.

Rood, oranje en geel wegdek
Hoe Instagram waardig de kleurige boombladeren ook zijn, het zorgt ook voor veel overlast. Zolang ze aan de bomen hangen is er niets aan de hand. Maar op een gegeven moment vallen ze op de grond en vormen ze als het ware een gekleurde deken over het wegdek. Het zou bijna een sprookjesachtige setting kunnen zijn als het niet zo'n dramatisch einde kan opleveren voor jouw auto. De twee grootste boosdoeners zijn:

  • De bladeren op het wegdek kunnen vast komen te zitten onder de carrosserie van de auto. Nu denk je misschien ach dat gaat vanzelf los tijdens het rijden. Helaas gebeurt dit niet altijd. Als ze hier te lang blijven plakken kan dit zorgen voor aantasting van de carrosserie. Mocht je echt pech hebben gaat zelfs de binnenkant van de auto rotten.
  • Op de één of andere manier kiezen vallende bladeren altijd jouw auto uit om op te vallen i.p.v. die van jouw buren. We kennen dit probleem maar al te goed. Nu kun je het zien als een compliment, was het niet dat deze bladeren de lak van jouw auto kunnen beschadigen. Als je de bladeren te lang als versiering laat zitten, tasten de zuren van de blaadjes uiteindelijk de lak aan.

Beide boosdoeners wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Controleer jouw auto regelmatig en haal alle blaadjes weg. Om de onderkant goed schoon te krijgen, kun je er zo nu en dan even met een schoonmaakborstel langsheen of ga door de carwash.

Varen over het water
Als de regen weer dagen achter elkaar met bakken uit de lucht komt vallen, kun je er geld op inzetten dat bepaalde putten overstroomt raken. Dit zorgt ervoor dat de wegen veranderen in een waterpark. Hoe leuk jij het ook vindt om hier doorheen te scheuren, jouw auto is hier minder blij mee. Wanneer je er toch doorheen rijdt, bestaat er een kans dat het water de motor aantast. Hoe dit komt? Het is een technisch verhaal, maar waar het op neerkomt is: de automotor zuigt tijdens het rijden lucht op. Ga je door veel water heen, dan zuigt de motor water op i.p.v. lucht. Om dit te voorkomen is de enige tip: vermijd plassen en grote overstromingen.

De herfst brengt niet alleen ellende met zich mee, de koudere temperaturen zorgen er juist voor dat je weer eerder voor jouw auto dan de fiets kiest. Trek er samen op uit en ontdek de weg!


Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.


Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Of wil je weten welke 5-deurs auto's met airco er zijn?


Zoek en vind