WLTP sinds 1 juli 2020, wat verandert er?

Een hot-item op dit moment in autoland: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure oftewel WLTP. Sinds 2017 is dit de nieuwe testprocedure om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van auto’s te meten. In België worden verschillende bijdrages en belastingen (VAA, RSZ-bijdrage,..) die je moet betalen op auto’s bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot. Voorheen werd dat gedaan met de NEDC-testmethode maar deze testmethode voldoet niet meer, auto’s worden zwaarder, zijn luxer uitgerust en veroorzaken meer CO2-uitstoot dan op papier. Kortom, geen reële weergave van de werkelijkheid.

Vanaf 1 juli 2020 is de overgangsperiode voorbij en wordt de NEDC-testmethode vervangen door de WLTP-testmethode. Aan de hand van deze test wordt er bekeken hoeveel CO2 een nieuwe auto uitstoot en wordt er gekeken naar het verbruik op basis van de omstandigheden in de dagelijkse praktijk. Deze testmethode geeft een reëler beeld ten opzichte van de oude methode.

Maar wat verandert er nu precies?

Er wordt straks per unieke auto ook bekeken wat de invloed is op de uitstoot van de auto op basis van de optionele uitrusting. Dit wil zeggen dat los van de uitvoering van de auto ook de extra gekozen opties worden meegenomen in de CO2 uitstoot meting. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld opties zoals grotere velgen, een panoramisch dak en een trekhaak een (aanzienlijke) CO2 verhoging, en daarmee een hogere kostprijs voor de auto, geven. Dit komt bijvoorbeeld door de toename in gewicht of een andere stroomlijn van de auto.

Wat betekent dit voor de lopende offertes en bestellingen?

Onze website is zo opgezet dat je heel gemakkelijk zelf een auto kunt samenstellen. In de meeste gevallen kunnen er op veel auto’s opties, in allerlei combinaties, aangevinkt worden. Dit maakt het lastig om de CO2-uitstoot en de daarbij behorende RSZ-bijdrage en VAA bedragen en dus de TCO te bepalen.

Wat betekent dit voor het huidige wagenpark?

De WLTP heeft geen effect op de leaseprijzen (TCO, RSZ-bijdragen en VAA) van het rijdende wagenpark. We mogen volgens de laatste wijzigingen van de wetgeving tot en met 2021 fiscaal blijven rekenen met de teruggerekende NEDC waardes (NEDC2.0) zoals dit reeds nu het geval is.

Direct weten waar je aan toe bent?

Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan zijn er de volgende opties:

  • Flexibele Looptijd
    Profiteer van de extra voordelen zoals een korte looptijd in combinatie met een scherp maandtarief. Deze auto’s kunnen altijd direct geleverd worden.
  • Elektrische auto
    Kies voor een elektrische auto. Een elektrische auto heeft namelijk geen CO2-uitstoot. De WLTP heeft dus geen effect op de TCO.

Uiteraard snappen we dat dit onderwerp veel vragen en onduidelijkheden oproept, wij kijken daarom graag samen met jou naar de impact die de WLTP heeft voor jou of jullie als organisatie. Dus wil je meer informatie of heb je vragen hierover, neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!

Bel ons

We zijn bereikbaar op:
Ma t/m vrij: 8:00u tot 18:00u

03 544 29 10

E-mail ons

Vragen? We helpen je graag!

Stuur een mail naar onze sales afdeling.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 'Veelgestelde vragen'.

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!

Kom langs op:
Noordersingel 19
B-2140
Antwerpen